niva

Chronisch ziekteverzuim,
een verloren werknemer?

Eenderde van de nederlandse bevolking heeft een chronische ziekte. Grote kans dat 1 van jouw medewerkers dus chronisch ziekteverzuim heeft. Een chronische ziekte is een ziekte die minimaal 3 maanden duurt, telkens terugkomt en niet compleet te genezen is. Je kunt denken aan reuma, astma/COPD, diabetes en hart- en vaatziekten.

chronische ziekteverzuim

Welke mensen hebben vaker last van een chronische ziekte?

Van de beroepsbevolking hebben vooral mensen met een lage opleiding last van een chronische ziekte. De meest voorkomende chronische ziekte zijn hart- en vaatziekten.

Die ben ik voorlopig kwijt..

Als je werknemer zich meld chronische ziekteverzuim ben je als ondernemer niet blij.
Het eerste wat je denk is: die ben ik voorlopig kwijt of dat gaat me geld kosten!
Echter is dit lang niet altijd het geval. Een groot deel, 50% zelfs, werkt minimaal 12 uur in de week.
Een verloren werknemer is het dus zeker niet, wél is het een werknemer die wat meer aandacht vereist van jou als werkgever. Zorg dat je werknemer zich betrokken blijft voelen bij het bedrijf door regelmatig in contact te blijven.

Chronisch ziekteverzuim

Toon begrip voor het chronisch ziekteverzuim, ondanks dat dit soms lastig kan zijn..

Het leren omgaan met lichamelijke veranderingen kan voor angst en onzekerheid zorgen bij je werknemer. Niet alleen in de privé-situatie maar ook op de werkvloer. Kan ik nog wel werken? Wat zullen mijn collega’s van mij denken wanneer ik mij weer ziekmeld? Super belangrijk is begrip tonen. Ondanks dat dit soms nog best lastig kan zijn.. Je hebt zeker begrip voor je werknemer, maar het is  ook knap lastig om een personeelslid te missen! Vind maar eens iemand ter vervanging.

Blijf in contact met je werknemer

Een werknemer met chronisch ziekteverzuim voelt vaak minder binding met de collega’s en de werkvloer. De kunst als werkgever is om die binding in stand te houden. Zo zorg je voor een betrokken medewerker. Hierdoor zal deze ook sneller geneigd zijn om weer terug te komen op de werkvloer. Check onze blog: “hoe een telefoongesprek frequent verzuim kan verminderen”.

Mag ik een zieke werknemer ontslaan tijdens chronisch ziekteverzuim?

Je kunt een werknemer niet zomaar ontslaan vanwege op het opzegverbod. Check dus even goed je rechten en plichten als werkgever. Na een ziekteverzuim van 1 jaar moet er bijv. een eerstejaarsevaluatie doorlopen worden.

Voor meer informatie: 
https://www.uwv.nl/werkgevers/werkgever-en-ontslag/ik-wil-ontslag-aanvragen/detail/wanneer-ik-mijn-werknemer-niet-mag-ontslaan-opzegverboden/welke-opzegverboden-zijn-er

Ondersteun je werknemer met mentale en/of lichamelijke coaches

Als je werknemer chronisch ziek is, komt er vaak een bedrijfsarts in beeld. Maar wat kun je als werkgever zelf doen? Je werknemer wil als eerste begrip voor de situatie. We vertelde het al, een lichamelijke ziekte kan invloed hebben op je psychische gesteldheid. De vergoedde zorg in de geestelijke gezondheidszorg heeft vaak lange wachtlijsten. En iedere dag mis jij weer je werknemer, dit heeft invloed op het team en de bedrijfsproductiviteit. Het is dan een goed idee om een traject aan te bieden bij een complimentaire psycholoog, deze worden niet vergoed door de verzekering, maar hebben daardoor een korte/geen wachtlijst. Niet alleen gedachten, maar ook vermoeidheid kan je chronisch zieke werknemer in de weg zitten. Sporten met een fysieke coach zorgt voor meer energie. Hiermee zorg je dat je werknemer lekkerder in zijn vel zit en vergroot je de kans dat hij terugkomt op de werkvloer.

Chronisch ziekteverzuim, Voorkomen is beter dan genezen

Hoe fijn is het als je werknemer voelt dat zijn of haar gezondheid belangrijk voor jou is, dat je daarin wil investeren als werkgever. Met een PMO, preventief medisch onderzoek, krijgt jouw werknemer een beeld van zijn of haar vitaliteit. Check onze pagina PMO voor meer informatie en bezuinig hiermee op ziekteverzuimkosten.

De gemiddelde kosten van 1 jaar ziekteverzuim:  € 146.000 

Voorkom dit
met een  PMO bij niva: € 135