niva

Hoe een telefoongesprek frequent verzuim kan verminderen

Zondagochtend 11 uur..

 Je krijgt een telefoontje van Milly, een jonge meid die wel van een drankje houd op de zaterdagavond. “Ik kan helaas niet komen werken vandaag, ik heb migraine”.

Daar zit je dan met een bomvolle agenda!
Je gedachten veranderen in oordelen.. Hoe verminder ik dit frequent verzuim?

De impact van frequent verzuim op jouw bedrijf

Milly heeft inmiddels naam gemaakt binnen het team met haar ziekteverzuim, onrust op de werkvloer is het gevolg. Dit heeft impact op het moraal en de samenwerking binnen het team, maar ook op de productiviteit. Gelukkig zijn er manieren om dit probleem aan te pakken. Een van deze manieren is om op een effectieve manier gebruik te maken van een telefoongesprek.

frequent verzuim

Niet appe, maar bellen. Hoe een telefoongesprek frequent verzuim kan verminderen.

Vooral in grote bedrijven zien we het terug, even gauw een appje sturen op het einde van de dag. “Kom je morgen weer werken?”. Een telefoongesprek is zoveel persoonlijker. Door regelmatig contact te houden met afwezige werknemers, voelt een werknemer zich van belang voor het bedrijf en gemist op de werkvloer. Dit vergroot de betrokkenheid en het gevoel van verbondheid met het team, zelfs als ze tijdelijk niet fysiek aanwezig kunnen zijn. Als werknemer kun je monitoren hoe het gaat met de gezondheid en een inschattig maken van de duur van het verzuim.

Hoe een telefoongesprek langdurig verzuim kan voorkomen

Regelmatig contact opnemen met je afwezige werknemer kan ervoor zorgen dat kleine problemen niet esclaren. Door de juiste ondersteuning te bieden, in de vorm van fysiek of mentale coaching, kun je voorkomen dat de tijdelijke afwezigheid uitmondt in langdurige en kostbare uitval.
Worstel je al met frequent afwezige werknemers? Twijfel dan niet over het inzetten van een telefoongesprek als effectieve oplossing.

Verlies van productiviteit, verhoogde werkdruk voor andere teamleden en een verminderde moraal binnen het team

Dit zijn een paar voorbeelden van de impact van frequent verzuim op je bedrijf. Communicatie met je medewerkers is belangrijk om de oorzaak van frequente afwezigheid te kunnen begrijpen en op zoek te gaan naar duurzame effectieve oplossingen.

Frequent verzuim raakt niet alleen het bedrijf, maar ook de klant

We hebben het er al over gehad, frequente afwezigheid veroorzaakt onrust binnen het team en de bedrijfsvoering. Personeelstekorten kunnen zorgen voor lange wachttijden voor de klant en/of een verminderde kwaliteit van het product. Een verminderde klanttevredenheid en reputatieschade is het laatste wat je wil als bedrijf. Het is daarom belangrijk om de rol van communcatie te begrijpen bij het terugdringen van verzuim.

Het implementeren van het telefoongesprek ter preventie van frequent verzuim

Het is belangrijk om duidelijke richtlijnen te hebben van het contact met afwezige werknemers. De juiste balans vinden tussen het bieden van ondersteuning en het vermijden van een overmatige belasting op je werknemer kan een hele uitdaging zijn. Ieder mens is anders. Het opzetten van een gestructureerd communicatieplan kan een handvat zijn om de telefoontjes effectief in te zetten.

De uitdaging van telefonische interventies

Het kan moeilijk zijn om afwezige werknemers te bereiken als ze niet beschikbaar zijn om op te nemen. Daarnaast is het ook een uitdaging om de juiste balans te vinden tussen het bieden van ondersteuing en het bewaren van de privacy. Wat vraag je wel? En wat niet?

Betrokkenheid van de werkgever, verminderd de afwezigheidsduur

Er is gebleken dat wanneer bedrijven proactief contact opnemen met afwezige werknemers, waarin ze belangrijke updates geven en ondersteuning bieden. De werknemers sneller terug zijn op de werkvloer. Daarbij voelde ze zich ook meer betrokken bij het bedrijf en onderdeel van het team.

Wat de kracht van een telefoongesprek bij het terugdringen van verzuim voor jouw bedrijf kan betekenen?

Meten is weten. Houd de gemiddelde duur van de afwezigheid bij, het aantal herhaalde afwezigheden en de algehele productiviteit van team. Laat je werknemers eens (anoniem) een enquete invullen en krijg inzicht in de perceptie van je werknemers.